Sladké uzlíky z kynutého těsta
Ingredience
mouka hladká | 500 g |
vlažná voda | 230 ml |
mléko sušené | 2 lžíce |
rozpuštěný tuk HERA nebo máslo | 70 g |
žloutek (bílky pouze na pomašlování) | 2 ks |
citronová štáva | 2 lžicka |
cukr krupice | 5 lžíce |
droždí (32g) | 1 kostka |
sůl | 1 špetka |
vanilinový cukr | 2 balícek |
rozinky sušené nebo brusinky sušené | 50 g |
Postup přípravy
1 | rozmícháme ve VM droždí s teplou vodou, lžičkou cukru a lžičkou mouky, R2/40°C/3min, počkáme až začne kvásek bublinkovat a nabývat na objemu |
---|---|
2 | přidáme všechny ostatní ingredience kromě rozinek, hněteme programem těsto/4min, před koncem dosypeme rozinky, aby se moc nerozmixly. |
3 | těsto by mělo být měkké, hladké a trochu lepivé, vyklepneme z nádoby VM na pomoučenou plochu, pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme cca 30 min kynout. Těsto nakyne na dvojnásobek objemu. |
4 | Těsto lžící naporcujeme na kousky požadované velikosti, vyválíme váleček, stočíme, konec podhrneme, dáváme hned na plech. Mějte větší rozestupy, uzlíky nabydou. Pomašlujeme zbylými bílky, necháme opět cca 15min nakynout. |
5 | Pečeme 20min/180°C, horké můžeme ještě potřít máslem, není to však nutné. Z toho samého těsta můžeme udělat pletenec ze 4 pramenů (ten pečeme 45min na 170°C). Doporučuji udělat 2 várky protože uzlíky většinou zmizí ještě než vychladnou a pletenec zbude na snídani. |
6 | vychladlé uzlíky rozřízneme a natřeme máslem, datlovým máslem nebo nutelou |
Tento recept byl vložen zákazníkem společnosti Vaše DEDRA s.r.o., a tudíž nebyl touto společností testován. Společnost Vaše DEDRA s.r.o. proto neručí za úspěšnost toho receptu.
Při přípravě receptů vložených zákazníky vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v návodu.
Při přípravě receptů vložených zákazníky vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v návodu.