Paneer (Panýr) - Indický sýr podobný tvarohu

(2 hodnocení)
czas przygotowania: 20 min
ilość porcji: 3
kucharz : Martynek Marek
Język przepisu:

Składniki

Mléko 2 l
Citron 2 szt.
Paneer (Panýr) - Indický sýr podobný tvarohu
(2 hodnocení)
czas przygotowania: 20 min
ilość porcji: 3
kucharz : Martynek Marek
Język przepisu:

Przygotowanie

1 Mléko, nejlépe domácí nebo kvalitní plnotučné, nalijeme do hrnce.
2 Nastavíme program CHEESE, teplotu a čas neměníme.
3 Až je mléko zahřáté na 100°C pomalu vléváme šťávu z citronu a promícháme. Začne se nám vytvářet hmota (panýr), která se odděluje od žlutozelené tekutiny (syrovátka). Než se úplně hmota oddělí, občas promícháme. Combivar je stále zapnutý.
4 Připravíme si nádobu se sítkem, do kterého vložíme plátno.
5 Po úplném oddělení od syrovátky slijeme panýr přes plátno a propláchneme studenou vodou (vyplaví se zbytky citronové šťávy, která by způsobila změnu chuti sýra).
6 Odstraníme přebytečnou syrovátku (vymačkáme) ze sýra a zatížíme alespoň na 1/2 hodiny (nechávám přes noc). Čím delší bude doba zatížení, tím pevnější bude sýr a lépe se bude krájet. Zatížený sýr dejte do lednice nebo ponechejte na chladném místě.
7 Pouze vymačkaný (nelisovaný, jen zavěšený v plátnu aby odkapala syrovátka) panýr můžete použít do pomazánek, náplní nebo ochutit dle vlastní fantazie.
8 Zbylou syrovátku můžeme použít např. na přípravu nápoje nebo přidat do koupele pro jemnou pokožku.
Przepis został wprowadzony przez klienta DEDRA s.r.o., nie był testowany przez firmę. Firma DEDRA nie ponosi odpowiedzialności za wynik przepisu.
Podczas przygotowywania dania należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa zawartych w instrukcji obsługi urządzenia.

Podoba ci się przepis? Wyślij go...