Paneer (Panýr) - Indický sýr podobný tvarohu
Składniki
Mléko | 2 l |
Citron | 2 szt. |
Przygotowanie
1 | Mléko, nejlépe domácí nebo kvalitní plnotučné, nalijeme do hrnce. |
---|---|
2 | Nastavíme program CHEESE, teplotu a čas neměníme. |
3 | Až je mléko zahřáté na 100°C pomalu vléváme šťávu z citronu a promícháme. Začne se nám vytvářet hmota (panýr), která se odděluje od žlutozelené tekutiny (syrovátka). Než se úplně hmota oddělí, občas promícháme. Combivar je stále zapnutý. |
4 | Připravíme si nádobu se sítkem, do kterého vložíme plátno. |
5 | Po úplném oddělení od syrovátky slijeme panýr přes plátno a propláchneme studenou vodou (vyplaví se zbytky citronové šťávy, která by způsobila změnu chuti sýra). |
6 | Odstraníme přebytečnou syrovátku (vymačkáme) ze sýra a zatížíme alespoň na 1/2 hodiny (nechávám přes noc). Čím delší bude doba zatížení, tím pevnější bude sýr a lépe se bude krájet. Zatížený sýr dejte do lednice nebo ponechejte na chladném místě. |
7 | Pouze vymačkaný (nelisovaný, jen zavěšený v plátnu aby odkapala syrovátka) panýr můžete použít do pomazánek, náplní nebo ochutit dle vlastní fantazie. |
8 | Zbylou syrovátku můžeme použít např. na přípravu nápoje nebo přidat do koupele pro jemnou pokožku. |
Przepis został wprowadzony przez klienta DEDRA s.r.o., nie był testowany przez firmę. Firma DEDRA nie ponosi odpowiedzialności za wynik przepisu.
Podczas przygotowywania dania należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa zawartych w instrukcji obsługi urządzenia.
Podczas przygotowywania dania należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa zawartych w instrukcji obsługi urządzenia.