Vdolky
Ingredience
polohrubá mouka | 600 g |
sůl | 1 lžicka |
cukr | 1 lžicka |
vejce | 2 ks |
sádlo | 120 g |
droždí | 1 kostka |
mléko | 100 ml |
mák na posypání | 100 g |
vejce na potření | 1 ks |
sůl hrubozrnná na posypání | 50 g |
Postup přípravy
1 | Do mouky přisypeme sůl a cukr a promícháme. Přidáme vejce, droždí, rozpuštěné (vlažné) sádlo a vlažným mlékem zaděláme na PLANETARIU hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme cca 60 minut kynout v teple. |
---|---|
2 | Z vykynutého těsta lžící odrýpneme kousky, ze kterých na moukou vysypaném vále vyválíme kuličky. Ty necháme ještě cca 10 minut kynout na vále. |
3 | Hřbetem ruky z kuliček vytvoříme placičku, kterou dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme cca 10 minut kynout. |
4 | Placičky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem a solí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 20 minut. |