Hovězí "svíčková" blesková
Ingredience
hovězí zadní | 600 g |
cibule | 1 ks |
mrkev | 2 ks |
celer | 1 ks |
petržel kořenová | 1 ks |
kuličky nového koření a celého pepře | 5 ks |
bobkový list | 3 ks |
vody | 500 ml |
sladké smetany | 250 ml |
mléka | 1 l |
oleje | 3 lžíce |
soli | 2 špetka |
hladké mouky | 2 lžíce |
Postup přípravy
1 | Do nádoby vložte osolené maso a pokapejte olejem. Přidejte nakrájenou cibuli, zeleninu a přisypte koření. Zalijte vodou. |
---|---|
2 | Zapněte tlakový program STEW na 30 minut (nebo 60 minut) a hrnec tlakově uzavřete. Pokud máte rádi maso, které se bude rozpadat (velmi měkké), pak nastavte čas 60 minut. |
3 | Po zaznění zvukového signálu, který oznamuje konec programu, přepněte ventil na symbol unikající páry a přebytečnou páru vypusťte. Teprve potom můžete hrnec bezpečně otevřít. |
4 | Maso s kořením vyndejte a uvařenou zeleninu nalijte do Varmixu nebo mixovací nádoby. Zalijte mlékem a rozmixujte na hladkou omáčku. Pokud jste použili dostatečné množství zeleniny, pak zahušťovat nemusíte. Pokud si přeje omáčku zahustit, pak pokračujte dalším krokem. |
5 | Omáčku přelijte zpět do hrnce a zapněte program MULTICOOK na 10 min. s teplotou 110°C. Pokud je potřeba, omáčku zahustěte. Pro zahuštění použijte program MULTICOOK, nastavte teplotu na 105 – 110°C. Přednastavený čas 10 minut Vám k zahuštění stačí. Stiskněte tlačítko start a vyčkejte, až pokrm získá Vámi zvolenou teplotu. V momentě, kdy začne odpočet času (10 minut), zahustěte a provařte. Jakmile budete s hustotou pokrmu spokojeni, proces vaření ukončete stisknutím tlačítka CANCEL (vlevo nahoře). |
6 | Přilijte smetanu a dochuťte.Podávejte s houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Na talíři dozdobte plátkem citrónu s kopečkem šlehané smetany a brusinkami. |