Paneer (Panýr) - Indický sýr podobný tvarohu

(2 hodnocení)
čas přípravy: 20 min
počet porcí: 3
kuchař: Martynek Marek
Jazyk receptu:

Ingredience

Mléko 2 l
Citron 2 ks
Paneer (Panýr) - Indický sýr podobný tvarohu
(2 hodnocení)
čas přípravy: 20 min
počet porcí: 3
kuchař: Martynek Marek
Jazyk receptu:

Postup přípravy

1 Mléko, nejlépe domácí nebo kvalitní plnotučné, nalijeme do hrnce.
2 Nastavíme program CHEESE, teplotu a čas neměníme.
3 Až je mléko zahřáté na 100°C pomalu vléváme šťávu z citronu a promícháme. Začne se nám vytvářet hmota (panýr), která se odděluje od žlutozelené tekutiny (syrovátka). Než se úplně hmota oddělí, občas promícháme. Combivar je stále zapnutý.
4 Připravíme si nádobu se sítkem, do kterého vložíme plátno.
5 Po úplném oddělení od syrovátky slijeme panýr přes plátno a propláchneme studenou vodou (vyplaví se zbytky citronové šťávy, která by způsobila změnu chuti sýra).
6 Odstraníme přebytečnou syrovátku (vymačkáme) ze sýra a zatížíme alespoň na 1/2 hodiny (nechávám přes noc). Čím delší bude doba zatížení, tím pevnější bude sýr a lépe se bude krájet. Zatížený sýr dejte do lednice nebo ponechejte na chladném místě.
7 Pouze vymačkaný (nelisovaný, jen zavěšený v plátnu aby odkapala syrovátka) panýr můžete použít do pomazánek, náplní nebo ochutit dle vlastní fantazie.
8 Zbylou syrovátku můžeme použít např. na přípravu nápoje nebo přidat do koupele pro jemnou pokožku.
Tento recept byl vložen zákazníkem společnosti Vaše DEDRA s.r.o., a tudíž nebyl touto společností testován. Společnost Vaše DEDRA s.r.o. proto neručí za úspěšnost toho receptu.
Při přípravě receptů vložených zákazníky vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v návodu.

Líbil se ti recept? Pošli ho dál...