Makový závin kynutý
Ingredience
hladká mouka | 500 g |
hera | 100 g |
vejce | 2 ks |
droždí | 1 kostka |
cukru | 1 lžíce |
soli | 1 špetka |
mléka | 250 ml |
Postup přípravy
1 | Do nádoby PLANETARIA nasypeme mouku, přidáme cukr, sůl, vejce a rozpuštěný vlažný tuk. Nakonec rozdrobíme droždí a pomocí hnětacího háku začneme hnětat rychlostí 2. Nedělám žádný kvásek, prostě vše vložím do nádoby najednou. Pozor si dejte jenom na jednu věc, abyste nespařili droždí. Takže tuk i mléko musí být opravdu jenom vlažné. |
---|---|
2 | Zaděláme pomocí vlažného mléka hladké těsto. Já hnětu cca 5 minut rychlostí 2, potom přidám rychlost na 3.stupeň a hnětu ještě 5 minut. Těsto by mělo být hladké, tvárné a ne moc tuhé. Množství mléka si tedy upravte podle potřeby. |
3 | Vypracované těsto trošku poprašte moukou a nechte kynout v nádobě 60 minut. Pak z něho na vále vykoulejte 2 bochánky a nechte kynout dalších 10 minut. Potom rozválejte na tenkou placku, naplňte makovou náplní a zaviňte závin. Záviny uložte na plech vyložený pečícím papírem a nechte kynout ještě 10 minut. Potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte 30 minut na 180°C. |
4 | Na fotkách jsou záviny z dvojité dávky. Náplň můžete zvolit podle vlastní chuti, inspiraci se meze nekladou. Já mám jeden závin makový, jeden tvarohový a dva jablkové. |